Büyükşehir’de tencereler paylaşım için kaynıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi, Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle şu günlerde kapılarını ziyaretçilere kapadı.
“Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” ve “Tenceremiz Paylaşım İçin Kaynıyor” sloganlarıyla iyi günde, kötü günde, hastalıkta, sağlıkta 43 kişilik ekip ve 6 bin kişilik yemek üretim kapasitesine sahip Aşhane’de gece yarısı saat 02.00’den itibaren en hijyenik koşullarda ocağın altı açılıyor ve yemekler paylaşım için pişiyor. Engel durumu olan, yaş almış veya evlerinden dışarıya çıkamayan toplam 780 yurttaşa yemekleri düzenli olarak Aşhane’den alınıp, evlerine kadar ulaştırılıyor. Koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla birlikte evlerinden çıkamayan 2 bine yakın kişiye de Aşhane’nin mis gibi yemekleri tüm hijyen önlemleri eşliğinde gönderiliyor.
Mersin’in karnı nasıl doyuyor?
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Toroslar İlçesi Akbelen Mahallesi sınırları içerisinde 1’i aşçıbaşı, 15’i mutfak ve 26’sı saha personeli olmak üzere toplam 43 kişilik ekiple günlük 6 bin kişilik yemek üretim kapasitesine sahip Aşhane’de mesai gece yarısı 02.00’de başlıyor. Bünyesinde yemek yeme alanı, mutfak, sebzeler ve etler için ayrı ayrı soğuk hava depoları ve bulaşıkhanesi bulunan Aşhane’de, endüstriyel mutfak malzemeleriyle yemek üretiminde hijyen ve kaliteden ödün verilmiyor. Ekmek doğramadan kıyma makinesine kadar donanımlı ekipman altyapısıyla pişen yemekler, kentin çeşitli noktalarında birçok yurttaşa ulaşıyor.
Yemekler günün farklı zaman dilimlerinde kentin farklı noktalarına ulaşıyor
Koronavirüs salgını nedeniyle şu günlerde ziyaretçilere kapılarını kapatan Büyükşehir Belediyesi, üretimden dağıtım noktalarına kadar hijyen tedbirlerini de artırdı. Bone, eldiven, maske ve önlüklerle yemek üretim ve dağıtım aşamalarında hijyene büyük önem gösteren personel, gece yarısı saat 02.00’de mesaiye başlıyor. Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi “1 Ekmek 1 Çorba”, “Mahalle Mutfakları”, “Evde Yemek Hizmeti” ve “Mobil Mutfak” gibi çalışmaların yanı sıra olağanüstü durumlarda da verdiği hizmetle tenceresinde pişen yemeği kentin farklı noktalarında farklı koşullarda yaşam süren birçok yurttaşa ulaştırıyor.
Aşhane mesaisi “1 Ekmek 1 Çorba” ile başlıyor
Aşhane’de gece yarısı saat 02.00’de başlayan mesaiyle sabahın erken saatlerinde Tren Garı’ndan hastane önlerine, Sanayi Sitesi’nden Toptancı Hali’ne kadar kentin farklı noktalarında memura, işçiye, öğrenciye ve toplumun farklı kesimlerinden birçok yurttaşa ücretsiz ulaşan “1 Ekmek 1 Çorba” projesinin çok beğenilen mercimek çorbasının üretimine başlanıyor. 3 saatlik yapım aşamasının ardından hazır hale gelen çorbalar sabah 06.00 sularında ağzı kapalı bakraçlarla dağıtım araçlarına yerleştiriliyor. Aynı saatlerde MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’ndan temin edilen ekmeklerle yola çıkan araçlar dağıtım noktalarında yerlerini alıyor. Benmarilere aktarılan sıcacık çorbalar bir çeşmeden akarak sabahın en erken saatlerinde yurttaşların içini ısıtıyor.
Aşhane’nin öğlen mesaisi: “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi”
Aşhane’de çorba yapımının ardından engel durumu olan, yaş almış veya evlerinden dışarıya çıkamayan toplam 780 yurttaşa sıcacık bir yemek ulaştırılmak üzere kazanların altları yakılıyor. “Evde Yemek Hizmeti” ile Aşhane’den çıkan 3 çeşit yemek, araçlara konularak hijyenik ve ücretsiz bir şekilde 6 araçla yurttaşlara ulaştırılıyor. Üzerinde “Bizimkisi Bir Aş Hikayesi” yazan dağıtım araçları kentin farklı noktalarına dağılarak 438 hanenin kapısına ulaşıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş üstü yurttaşlara sokağa çıkma kısıtlamasının getirildiği şu günlerde, özellikle yaş almışlara öğlen saatlerinde ulaşan bir kap yemek ilaç oluyor.
Aşhane’de öğleden sonra “Tencereler paylaşım için kaynıyor”
Aşhane’nin gün boyu tüten ocağında öğleden sonra ise “Tenceremiz Paylaşım İçin Kaynıyor” sloganıyla “Mahalle Mutfakları” ve “Mobil Mutfak” için yemekler pişiriliyor. İlki Halkkent Mahallesi Toroslar Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde hizmete giren Mahalle Mutfağı dışında Şevket Sümer, Demirtaş ve Kurdali Mahallelerinde de 3 adet mobil dağıtım aracı bulunuyor. Yurttaşlar bu noktalarda hafta içi her gün 17.00-19.00 saatleri arasında 3 TL’ye 3 çeşit yemek yiyebilme imkanı buluyor.
Ayrıca bünyesinde yemek üretim donanımına da sahip olan “Mobil Mutfak” aracında haftanın 6 günü kentin farklı noktalarında yurttaşlara ücretsiz bir şekilde 3 çeşit yemek ikramı yapılıyor. Yurttaşların akşam yemekleri ise öğleden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin Aşhanesi’nde usta aşçılar tarafından özenle ve titizlikle hazırlanıyor.
Salgından sonra 2 bine yakın kişiye de yemekler ulaştırılıyor
Engel durumu olan, yaş almış veya evlerinden dışarıya çıkamayan toplam 780 yurttaşa yemekleri düzenli olarak Aşhane’den alınıp, evlerine kadar ulaştırılıyor.
Büyükşehir Aşhanesi, Koronavirüs salgını dolayısıyla evlerinden çıkamayan vatandaşları da unutmuyor. Salgının yaygınlaşmasıyla birlikte evlerinden çıkamayan 2 bine yakın kişiye de Aşhane’nin mis gibi yemekleri tüm hijyen önlemleri eşliğinde gönderiliyor.
“Hijyen ön plandaydı ama şu anda aldığımız tedbirlerle bunu 2-3 katına çıkarttık”
Aşhane’nin aşçıbaşı Durdu Gürbüz, böyle bir hizmetin içerisinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, üretim aşamasında hijyene ve kaliteye büyük önem verdiklerini söyledi. Aşhane’de öncelikli tuttukları hijyeni Koronavirüs salgını sebebiyle aldıkları tedbirlerle üst seviyelere çıkardıklarını vurgulayan Gürbüz, “Şu an virüsten dolayı dışarıdan vatandaş kabul etmiyoruz. Gelip burada yemek yiyen vatandaşlarımız vardı. Şu anda biz yemekleri onların evlerine götürüyoruz. Kapıda zaten dezenfektanlarımız var. Personel harici kimse buraya giremiyor. Galoşlarımız, eldivenlerimiz, maskelerimiz ve bonelerimizi takarak birbirimizle aramızdaki temastan da uzak kalmaya çalışıyoruz. Temizlik görevlisi arkadaşlarımız kapı kolları gibi ortak temas sağlanan noktaları sürekli çamaşır sularıyla temizliyorlar. Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi’nde hijyen ön plandaydı ama şu anda aldığımız tedbirlerle bunu 2-3 katına çıkarttık” diye konuştu.
“Bu hizmetin içinde olduğum için çok mutluyum”
Sevgilerini katarak pişirdikleri yemeklerin insanlara ulaştığını gördüğündeki mutluluğun her şeyin üstünde olduğunu ifade eden Gürbüz, “Çok yoruluyoruz ama bizi işin maneviyat boyutu ayakta tutuyor. Yeri geldiğinde ben de evlere ziyarete gidiyorum. İnsanlara verdiğimiz hizmeti gördükçe yorgunluğumuz aklımıza gelmiyor. Bu hizmetin içinde olduğum için çok mutluyum” dedi.