Serbest Bölgede korona kol geziyor
Dün 27 işçinin zehirlendiği Mersin Serbest Bölgesi’nde adeta korona virüs patlaması yaşanıyor. Vaka sayılarının her geçen gün arttığı serbest bölgede son olarak bir tekstil firmasında çalışan aşçıların bile korona virüs testi pozitif çıktı.
Dün 27 işçinin zehirlendiği Mersin Serbest Bölgesi’nde adeta korona virüs patlaması yaşanıyor. Vaka sayılarının her geçen gün arttığı serbest bölgede son olarak bir tekstil firmasında çalışan aşçıların bile korona virüs testi pozitif çıktı. Konuyla ilgili konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir işçi, “Mersin Serbest Bölge çalışmaktayım. Atölyemizde en az 5 kişi pozitif durumda. İşe gelmiyorlar. Bize hiçbir açıklama yapılmıyor. Neredeyse iki haftadır açıklama yapılmasını bekliyoruz. Çok endişeliyiz. Bugün bir kişide daha virüs çıktı. Özellikle 2 tane aşçımız pozitif. Diğer yemekhane çalışanları hala çalışmakta ve korkuyoruz. Öğle yemeklerinde diğer çalışan aşçılarda pozitif olursa ve bize bulaşırsa diye çalışmamayı bırakın hala açıklama bile yapılmadı.”
İŞÇİLER MAAŞINI ALAMIYOR
Öte yandan korona virüse yakalanmamak için büyük çaba harcayan tekstil işçilerine bir darbe de patronlardan geldi. Maaşlarını alamadıklarını gerekçe olarak da kumaş olmamasının gösterildiğini söyleyen işçiler mağdur olmak istemediklerini ifade ederek, “Üretime kumaş olmadığı için 20 günlük bir ara verdiler. Ağustos ayı maaşlarımızı Ekim ayına attılar. O da yarısı 5 Ekim’e. Diğer yarısını da 20 Ekim’e attılar. Bu kadar insan ne yiyecek ne içecek? Ev kiralarımızı faturalarımızı kim ödeyecek? Çok mağduruz. Öncelikle firmaların kumaş yoluğu gibi nedenlerle üretime ara vermiş olması işçileri bağlamayacağı gibi bu nedenler işçilerin alacaklarının geciktirilmesine de neden sayılamaz. İşçi alacakları mevcut yasaya göre en geç 20 gün içinde işçilere ödenmelidir. İşçiler bu süre zarfında eğer maaşlarını alamazlar ise haklı nedenlerle işten ayrılıp yatmayan maaşları ile kıdem tazminatlarını da lamaya hak kazanırlar. Avşar Tekstil firmasını işçilerin mağduriyetini gidermeye, işçilerin geçen aydan kalan maaşlarını yatırmaya çağırıyoruz. Ayrıca işçilerin onayı olmadan işçiler ücretsiz izne de çıkarılamaz. İşçilere izin süresinin parası da ödenmelidir” ifadelerini kullandı.
ADOL TEKSTİL ÜRETİME ARA VERDİ
Serbest Bölgede faaliyet gösteren bazı firmaların ise üretime ara verdiği iddia edildi. Konuyla ilgili DEV- TEKSTİL Çukurova Temsilciliği’nden şu açıklama yapıldı: “Mersin Serbest Bölge’de gerek sendika üyelerimizden, gerekte diğer işçilerden gelen şikayetler doğrultusunda hazırladığımız dosyaları kamuoyuna sunmaktayız. Bu çerçevede gerekli denetim ve düzenlemelerin yapılması için ilgili devlet kurumlarına bu dosyaları iletmekteyiz. Sonuç olarak kimi firmalarda denetim yapılmakta olup bunun neticesinde hazırlanan raporlar hem İl Sağlık Müdürlüğü hem de Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü tarafından sendikamıza iletilmektedir. Denetim yapılan kimi yerlerde taleplerimiz doğrultusunda #Covid19 vakalarının yayılımına karşı önlem olarak karantina kapsamında firmalar üretime ara verilmektedir. Sendikamızın girişimleri sonucu karantina kapsamında üretime ara veren firmalardan biri de Adol Tekstil olmuştur. Sendikamız, işçilerin en temel hakkı olan yaşam hakkını, şu salgın günlerinde riske atan, insan sağlığını değil parayı ve daha çok kazancı önceleyen, işçileri patronların kölesi olarak gören her türlü anlayışın karşısında olacak, koronaya karşı işçilerin yaşam hakkını savunmaya devam edecektir. Mersin Serbest Bölge işçileri çok iyi bilmektedir ki sendikamız olmasa şu sınırlı önlemler bile fabrikalarda alınmayacak, işçiler tümüyle koronaya kurban edilecektir. Biz buna dur demeye devam edeceğiz. Tam da bu yüzden işçi arkadaşlarımızı çok daha ciddi önlemler alınmasını sağlamak için sendikamızın çabalarına omuz vermeye çağırıyoruz. Birleşirsek kazanır, tek kalırsak kaybederiz.”