“DAHA YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN HEP BİRLİKTE GAYRET GÖSTERELİM”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, bütün unsurlarıyla çevremizi korumak, temiz tutmak; bu sayede gelecek nesillere daha temiz, daha yaşanılır bir dünya bırakmak için hep birlikte, azami hassasiyete gayret gösterelim” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, daha yaşanılabilir bir çevre için hep birlikte gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çevreye duyarlılık noktasında Mersin’de önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Vali Pehlivan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan’ın “Sıfır Atık” projesi ile üst düzey irade ve kararlılığın ortaya koyulduğunu belirterek, “Doğamızı korumak, temiz ve sürdürülebilir bir çevre düzeni oluşturmak için elbetteki sadece temennide bulunmak yetmez! Tüm dünyada önce niyet birliği, karar birliği sağlamak ve buna istinaden el birliği içinde çalışmak çabalamak, emek sarfetmek gerekir. Türkiye’miz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde yürütülmekte olan #SıfırAtık Projesi ile çevre konusunda üst düzey bir irade ve kararlılık ortaya koymuştur. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar neticesinde “Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulu” kurulması sağlanmıştır. Türkiye tarafından BM Genel Kurulu’na sunulan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak İçin Sıfır Atık Uygulamalarının Teşvik Edilmesi’ kararı, oy birliğiyle kabul edilerek 30 Mart gününün ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ olarak kutlanılması kararlaştırılmıştır. Böylelikle Sıfır Atık, Türkiye’den dünyaya taşınan milli bir marka haline gelmiştir” dedi.
SIFIR ATIK KONUSUNDA YAKLAŞIK 21 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
2018 yılında başlayan Sıfır Atık Hareketi çalışmaları kapsamında öncelikle ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda yapılan çalışmalardan bahseden Vali Pehlivan, “2017 yılından bu yana sıfır atık yönetim sistemine geçen bina/yerleşke sayısı yaklaşık 185 bine ulaşmıştır. Sıfır atık konusunda yaklaşık 21 milyon kişiye eğitim verilmiştir. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2023 yılında yüzde 34,92’ye yükselmiştir. Geri kazanım oranımızın 2035 yılında yüzde 60’a çıkarılması hedeflenmektedir. Toplanan atıklardan; 185 milyar TL ekonomik kazanç sağlanmış, 2,6 milyar kWh enerji tasarrufu, 819 milyon m3 su tasarrufu, 104 milyon m3 depolama alanından tasarruf sağlanmış, 5,9 milyon ton sera gazı salımı önlenmiş, 498 milyon ağaç kurtarılmış, 127 milyon varil petrol tasarruf edilmiştir. Sıfır Atık konusunda #Mersin İlimizde de gerekli adımlar atılmış, bu konudaki çalışmalar yakından takip edilmiş ve geri kazanım oranı yüzde 35’lere ulaşarak ülke ortalaması yakalanmıştır” ifadelerine yer verdi.
MERSİN’DE DE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR HAYATA GEÇİRİLDİ
Mersin Valiliği himayesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve koordinasyon halinde yürüttüğü çalışmaları paylaşan Vali Pehlivan, “Sıfır Atık yönetim sistemini oluşturan 3.948 kurum ve kuruluş temel seviye sıfır atık belgesi almaya hak kazanmıştır. 2022 yılında ilimizde tehlikeli ve tehlikesiz atık olarak toplam 25.685.185 kg atık toplanarak geri dönüşüm kapsamına alınmıştır. Bu rakam, 2023 yılında 39.777.772 kg’a yükselmiştir. 2024 yılı ilk 5 ayı itibariyle bu sayı 16.419.022 kg olmuştur. ‘Sıfır Atık Mavi Projesi’ kapsamında illerimizde “Deniz Çöpleri Eylem Plan”ları hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. İlimiz ‘Deniz Çöpleri Eylem Planı’nı 3 Ocak 2020 tarihinde ilk olarak uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 530.222 kg deniz çöpü toplanmıştır. Çevre konusunda işletmelerde, tesislerde denetimler etkin bir şekilde devam edecektir. Çevreyi kirletmemek herkesin, hepimizin vicdani ve insani sorumluluğudur. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, bütün unsurlarıyla çevremizi korumak, temiz tutmak; bu sayede gelecek nesillere daha temiz, daha yaşanılır bir dünya bırakmak için hep birlikte, azami hassasiyete gayret gösterelim!” şeklinde ifadeler kullandı.